Weblog Cikgu Jumali

Khusus Untuk Pelajar yang Mengambil Mata Pelajaran Sejarah STPM (940)…

Kesenian Islam & Barat


Bandingkan ciri-ciri kesenian menurut tamadun Islam dengan tamadun Barat.

Pendahuluan :

 • Kesenian berasal daripada perkataan Latin yang membawa maksud ’kemahiran, cara atau kaedah’ (skill, way or method).  Namun secara lahiriah, manusia dikatakan mempunyai kebolehan tersendiri dalam menghasilkan segala bentuk hasil tangan mereka.
 • Mengikut Herbert Read, dalam bukunya The Meaning of Art, seni merupakan usaha untuk mencipta bentuk-bentuk yang menyenangkan.  Nilai-nilai indah, tidak cantik adalah bidang yang yang termasuk dalam seni dan nilai keindahan dalam kehidupan manusia yang kadang-kadang lebih berpengaruh dalam bidang logic.
 • Menurut Drs Sidi Gazalba menerusi buku Pandangan Islam tentang Kesenian menjelaskan bahawa seni adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sesuatu kelompok manusia kerana setiap kelompok manusia mempunyai fitrah semulajadi dan cinta akan kesenian yang boleh memberi ketenangan kepada hati dan fikiran.  Oleh itu, manusia dikatakan sebagai makhluk seni yang cinta akan sesuatu yang dapat memberi kepuasan hati melalui pancaindera rasa.
 • Kesenian meliputi bidang-bidang seni seperti kesusasteraan, seni musik, seni bina, seni ukir, kaligrafi, seni lukis dan teater.

Isi :

Perbezaan :

Aspek moral dan akhlak :

 • Islam mengkehendaki setiap seni yang diciptakan itu mempunyai nilai-nilai mulia dan  akhlak yang boleh membentuk keperibadian positif manusia.  Karya seni Islam dikehendaki memiliki nilai-nilai murni yang melambangkan akhlak atau berbentuk neutral iaitu bebas daripada nilai-nilai negatif.  Ini bermakna agama membentuk akhlak dan akhlak membentuk seni.
 • Manakala Barat mementingkan aspek keindahan tanpa menekankan aspek moral dan akhlak.

Kepelbagaian dalam kesatuan :

 • Kesenian Islam memberi sumbangan kepada kesatuan hidup seseorang umat Islam.  Kesatuan ini berbentuk dalam bidang pekerjaan, ketika berehat atau ketika tidur.  Dalam al-Quran, setiap perkataan merupakan satu unit yang penting bagi mendukung susunan dan makna ayat.  Ini sama halnya dengan seseorang individu Islam yang menjadi satu unit dalam kesatuan umat. Walaupun bentuk hasil seni Islam berbeza-beza kerana perbezaan latar belakang sejarah dan budaya, tetapi masih memperlihatkan kesatuan yang melambangkan unsur-unsur akidah dan tauhid.
 • Manakala tamadun Barat tidak mengambilkira kesatuan dalam penghasilan kesenian mereka.  Tamadun Barat tidak mempunyai sesuatu idenditi yang mengikat dan menyatukan mereka seperti yang terdapat dalam Tamadun Islam yang menjadikan tulisan Arab sebagai pengikat dalam menyatukan umat Islam.

Konsep kesenian

 • Mengikut perspektif Islam, konsep kesenian adalah untuk membimbing manusia ke arah konsep tauhid dan pengabdian diri kepada Allah S.W.T.  Seni dibentuk untuk melahirkan manusia yang benar-benar baik dan beradab. Seni juga merupakan satu proses pendidikan yang bersifat positif dan tidak lari dari batas-batas syariat.
 • Manakala konsep kesenian menurut tamadun Barat, hanya menekankan nilai-nilai estetika yang tinggi yang mampu memberi kepuasan, kegembiraan dan keselesaan kepada naluri manusia sahaja.

Persamaan :

 • Kedua-dua Tamadun melihat kesenian sebagai sesuatu yang indah, cantik, elok dan mempunyai nilai-nilai estetika yang tinggi.  Kedua-duanya mementingkan ciri kesenian yang boleh dirasai melalui penghayatan dan timbul hasil daripada fitrah manusia yng sukakan keindahan.

Kesimpulan :

Kesenian Islam dicipta untuk tujuan pengabdian diri kepada Allah S.W.T dan mencari keredhaanNya, manakala kesenian barat adalah untuk tujuan keindahan dan kepuasan diri semata-mata.  Ini bermakna, melalui kesenian Islam dapat membentuk individu yang bermoral dan seimbang daripada segi jasmani dan rohani.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Pages

Hits Sejak Sept. 2008

 • 3,742,885 pengunjung

Kalendar 2016

May 2018
M T W T F S S
« Mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: