Weblog Cikgu Jumali

Khusus Untuk Pelajar yang Mengambil Mata Pelajaran Sejarah STPM (940)…

Ekonomi Feudal Di Jepun


Huraikan kegiatan sistem ekonomi feudalisme di Jepun.

Pendahuluan

 • Kepulauan Jepun mempunyai keadaan semulajadi yang membolehkan perkembangan ekonomi feudalisme. Struktur muka bumi Jepun yang bergunung-ganang, dipenuhi dengan banjaran gunung yang tinggi dan berbukit-bukau menyebabkan kawasan tanah semulajadi untuk kegiatan pertanian hanyalah 20 peratus sahaja. Namun begitu, kegiatan pertanian masih merupakan tulang belakang kepada ekonomi Jepun pada abad ke-16.
 • Bagi Negara Jepun, revolusi perdagangan hanya lebih tertumpu kepada Negara-negara Asia Timur dan Asia Tenggara. Hal ini berikutan dasar pemerintahan yang diamalkan oleh pemerintah Jepun. Jepun hanya menjuruskan aktiviti perdagangan dengan China dan Negara-negara Asia Tenggara bagi mengawal masyarakatnya serta daimyo-daimyo dibawah kekuasaan Shogun. Namun begitu, Jepun membuka pintu negaranya kepada Negara Barat tetapi mengadakan perdagangan yang terhad dan mengenakan pelbagai peraturan.

Isi-isi penting

Pertanian

 • Pertanian menyumbang kepada 70 peratus sumber pendapatan ekonomi feudal. Dianggarkan 80 hingga 85 peratus penduduk Jepun merupakan petani. Masyarakat petani Jepun menanam adi sebagai sumber pertanian yang utama.
 • Kaedah penanaman padi pada zaman feudal masih menggunakan sistem pengairan semulajadi, iaitu air dibawa terus dari sungai atau anak sungai yang mengandungi nutrient yang sesuai untuk penanaman padi. Kaedah ini membolehkan pengurangan penggunaan baja disamping membolehkan tanah subur dan digunakan setiap tahun tanpa perlu direhatkan. Selain itu, tanah yang digunakan setiap tahun dapat menghalang rumput-rampai tumbuh dan mengekalkan kesuburan tanah.

Perusahaan tempatan

 • Perusahaaan tempatan juga berkembang di Jepun. Wujud pengeluaran berasaskan daerah di Jepun dan pemasaran antara daerah. Contohnya, pengeluaran kain kapas di Kinai dan pengeluaran ulat sutera serta alat tenunan di Fukushima, Yamanashi, dan Gumma. Satsuma menjadi pusat pengeluaran gula yang kemudiannya dipasarkan ke seluruh Jepun.
 • Pasar-pasar kecil telah berkembang menjadi Bandar perdagangan. Pusat-pusat pertukaran wang, kedai-kedai beras, dan sake berkembang pesat di Bandar-bandar dan wilayah-wilayah. Misalnya di Kunawa, Sakai, Ise, Hakata dan lain-lain. Permintaan barang-barang tembikar juga meningkat dengan pesat dan Bandar Seto di wilayah Owari menjadi pusat pengeluaran barang-barang tembikar di Jepun.

Perikanan

 • Jepun yang merupakan wilayah kelautan member banyak kelebihan ekonomi kepada masyarakat feudal. Kedudukan Negara Jepun yang terletak di persimpangan arus Hitam yang panas dengan arus Kamchatka yang sejuk telah menjadikan perairan Jepun kaya dengan ikan.
 • Kelebihan ini telah membolehkan kegiatan perikanan menjadi sumber kedua kepada masyarakat Jepun dalam ekonomi masyarakat feudal di Jepun. Aktiviti menangkap ikan telah lama menjadi sumber pendapatan masyarakat feudal Jepun disebabkan ikan merupakan sumber penting dalam diet harian  masyarakat Jepun dan penangkapan ikan pesisir pantai telah dijalankan sejak zaman berzaman.

Perlombongan

 • Industri perlombongan berkembang pesat dengan pertambahan pengeluaran emas. Perak, dan tembaga. Semasa pemerintahan Oda Nobunaga, pengeluaran emas, perak dan tembaga bertambah untuk meningkatkan pengeluaran.
 • Perkembangan perindustrian telah membawa kepada perkembangan Bandar di bahagian hujung timur laut Inland yang dikenali sebagai Osaka. Sehingga penghujung abad ke-16, Osaka menjadi Bandar bebas di luar domain bangsawan feudal dan hanya dikuasai oleh pedagang tyempatan dan istana kuil agung mazhab Tanah Suci Benar.

Perdagangan

 • Orang Jepun mengimport barangan tropika dari Negara kebenuaan China yang pada asalnya dari Asia Tenggara dan India serta barangan pembuatan dari China seperti sutera, porselin, buku, manuskrip, lukisan dan barangan tembaga.
 • Selain barangan tembaga, Jepun juga mengimport bahan mentah dari China. Antaranya, sulfur, papan, emas, mutiara, merkuri, dan ibu mutiara. Tetapi menjelang abad ke-15 dan ke-16, Jepun mengeksport sejumlah barangan siap ke China dan Negara-negara lain. Antara barangan utama termasuklah pedang, kipas berlipat, dam pemidang. Kipas berlipat dan pemidang mendapat permintaan yang tinggi di China.
 • Hubungan perdagangan juga diadakan dengan pedagang Portugal abad ke-16. Menjelang tahun 1550, didapati ramai pedagang Portugal telah memasuki Jepun dan menjalani aktiviti perdagangan. Pada masa yang sama. Jepun mula menerima teknologi Barat seperti teknologi kapal, teknik perang, persenjataan seperti senapang dan meriam, kesenian, dan penyabaran agama Kristian.
 • Pemerintah Hideyoshi turut member keistimewaan kepada William Adams, seorang rakyat British yang mempunyai kepakaran dalam bidang perkapalan. Hideyoshi turut mengutamakan pembinaan senjata seperti senapang dan meriam dalam persaingan politiknya yang sedang berlangsung dalam kalangan daimyo. Pada tahun 1558. Penggunaan senjata buat pertama kalinya telah digunakan di Jepun dan pada tahun 1570-an, pasukan penembak Jepun dibentuk.

Kesimpulan :

 • Perkembangan ekonomi feudalisme yang dialami masyarakat feudalisme di Jepun wajar dicontohi oleh Negara-negara lain pada ketika itu. Perubahan pemikiran pemerintah telah menyebabkan pemodenan berlaku dalam pemerintahan dan kegiatan ekonomi demi bersaing dengan kuasa Barat dan mempertahankan kedaulatan Negara.
 • Perkembangan ini juga telah membawa kepada aktiviti penerokaan dan penjelajahan yang menyumbang kepada perkembangan perluasan penjajahan dan pengumpulan kekayaan.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Pages

Hits Sejak Sept. 2008

 • 3,923,867 pengunjung

Kalendar 2016

July 2018
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: