Weblog Cikgu Jumali

Khusus Untuk Pelajar yang Mengambil Mata Pelajaran Sejarah STPM (940)…

Hijrah


Bincangkan Faktor-Faktor Yang Mendorong Nabi Muhammad S.A.W Berhijrah Ke Madinah Pada Tahun 622 M.                  

Pendahuluan :

 • Hijrah berasal dari istilah hajara yang bermaksud pindah. Dalam sejarah Islamiah merujuk kepada perpindahan Nabi Muhammad dan umat Islam dari Mekah ke Madinah pada 622 M.
 • Dalam konteks lain bermaksud hijrah daripada zaman Jahiliah kepada Islam.
 • Peristiwa ini merupakan titik tolak kepada perkembangan Islam lebih meluas.
 • Peringkat awal hijrah secara senyap-senyap tanpa pengetahuan kaum Quraisy.
 • Peringkat kedua hijrah secara terang-terangan oleh Umar Al Khattab.
 • Peringkat ketiga bila Nabi Muhammad bersama Abu Bakar berhijrah selepas bersembunyi di Gua Thur seterusnya sampai di Madinah pada 12 Rabiulawal 622 M.

Isi-Isi Penting :

Faktor-faktorPenghijrahan :        

Bai’ah Al-Aqabah :

 • Faktor asas yang memulakan hijrah kerana dalam Aqabah 2 terdapat jemputan dari pemimpin Madinah agar Nabi datang menjadi pemimpin mereka. Dalam ikrar itu mereka berjanji untuk berjuang bersam-sama Nabi dan mempertahankan Nabi. Nabi merasakan masanya telah tiba bagi umat Islam untuk keluar dari Mekah.

Tekanan Yang Semakin Meningkat Di Mekah :

 • Keadaan di Kota Mekah tidak lagi dianggap sebagai kawasan yang sesuai untuk perkembangan Islam kerana setelah 13 tahun baginda berdakwah pelbagai penentangan yang diterima. Suasana di Mekah itu menggambarkan bahawa lama kelamaan keadaan Islam semakin tertekan.

Umat Islam Semakin Menderita :

 • Tindakan kaumQuraisy semakin hebat. Penyeksaan keatas golongan hamba semakin berleluasa. Malah Nabi sendiri sering menjadi mangsa penyeksaan mereka. Pada 617 hingga 620 M seluruh umat Islam dan Bani Hashim telah dipulaukan daripada segi sosial, ekonomi dan politik. Mereka dilarang berurusan dengan masyarakat Mekah kecuali musim haji. Umat Islam mengalami penderitaan dan ujian yang sangat getir.

Kegagalan seruan ke Taif  :

 • Nabi Muhammad dan hambanya iaitu Zaid bin Harithah pernah cuba menyampaikan Islam ke Taif namun dihina dan diejek dan dilontar dengan batu. Pemimpin Bani Thaqif mempunyai hubungan baik dengan pemimpin Quraisy Mekah.Kegagalan Nabi memberikan gambaran yang pengaruh Quraisy sangat kuat di Taif. Oleh itu Nabi Muhammmad perlu mencari destinasi lain.

Kejayaan di Habsyah :

 • Sebelum Saidina Umar memeluk Islam umat Islam pernah menuju ke Habsyah untuk berlindung atas saranan Nabi sendiri. Ini kerana Habsyah digelar sebagai bumi kebenaran yang diperintah oleh Raja Najashi yang terkenal adil. Kejayaan ini memberi harapan kepada Nabi bahawa kejayaan yang sama akan dicapai di Madinah. Ini disebabkan masyarakat Hasyah dan Madinah lebih hampir kepada agama langit dan telah biasa dengan soal-soal ketuhanan dosa dan pahala.

Kematian Dua Tokoh :

 • Pada tahun ke-10 menjadi rasul, Nabi kehilangan 2 orang penyokongnya yang paling setia iaitu isterinya Khadijah dan bapa saudaranya Abu Talib. Kaum Quraisy Mekah menjadi semakin berani untuk bertindak ke atas Nabi. Ini menyebabkan kedudukan Nabi makin terancam dan terdedah kepada tindakan jahat Quraisy.

Umat Islam Telah Ramai Di Madinah :

 • Kota Madinah sendiri memang sesuai untuk dijadikan markas gerakan Islam yang baru. Ini ekoran peristiwa Aqabah dimana orang-orang Madinah telah berikrar dengan Nabi dan menyebarkan Islam di kalangan keluarga mereka.

Penduduk Madinah Lebih Mudah Menerima Islam :

 • Penduduk Madinah sendiri lebih mudah menerima Islam berbanding peduduk Mekah. Ini kerana mereka lebih hampir dengan agama Samawi. Selain dari itu di Madinah terdapat keluarga Nabi Muhammmad melalui pihak ibu kepada datuk Nabi iaitu Abdul Muttalib dari Bani Najjar.

Kedudukan Madinah Yang Strategik :

 • Madinah mempunyai kedudukan ditengah-tengah jalan perdagangan antara Yaman di Selatan dan Syam diutara. Kedudukan ini membolehkan Madinah menyaingi Kota Mekah sebagai pusat perdagangan yang baru. Malah kabilah-kabilah Quraisy terpaksa melalui Madinah jika ingin berurusan dengan Palestin  atau Syam.

Komplot Pembunuhan Ke Atas Nabi :

 • Antara faktor penghijrahan yang paling penting ialah terdapat pakatan bunuh yang dirancang oleh kaum Quraisy keatas Nabi bila mereka mendapati umat Islam semakin berkurangan di Mekah. Pemimpin Quraisy telah mengadakan perbincangan di Darul Nadwah dan mengambil tidakan nekad agar Nabi tidak sempat berhijrah. Ini menyebabkan kedudukan Nabi tidak lagi selamat sekiranya terus di Mekah

Wahyu Dari Allah :

 • Faktor segera yang mendorong Nabi berhijrah keluar dari Mekah ialah wahyu yang diturunkan Allah dan Surah al Anfal ayat 30 yang memberi peringatan kepada Nabi tentang pakatan Quraisy dan sebagai satu gesaan supaya Nabi berhijrah.

Kesimpulan :

Hijrah Nabi adalah satu peristiwa yang mempunyai signifikasi yang sangat besar dalam sejarah perjuangan Islam.Ia jelas telah membawa banyak pembaharuan dalam perkembangan Islam. Ia merupakan titik peralihan yang amat penting bagi Nabi dan agama Islam. Penghijrahan ini membawa kepada kemenangan umat Islam dalam semua bidang.

Advertisements

14 Responses

 1. azimah says:

  Salamum alaik bisalamun tahiyyatan fil islam…ana ucapkan terima kasih x terhgga kpd ckgu..segala penulisn ckgu ini ckp bermkna bg ana..moga Allah membls segala usha cikgu dgn setinggi2 gnjrn disisinya..

 2. syahiras says:

  tq sebab sediakan jawapan untuk persoalan biasa keluar dalam stpm kertas sejarah ini

 3. uper 6 says:

  assalamualaikum..terima kasih di ucapkan kerana membantu kami dalam persediaan exam stpm bagi subjek sejarah kertas 1.tq

 4. Azzanea says:

  terima kasih cikgu, merata alam saya cari faktor-faktor hijrah ini…

 5. Kamarizwan Handsome says:

  thank you, bagi jawapan kat kitorg

  kitorg copy paste je…wkwkwkwk

  hope cikgu kitorg x bace comment nie xD

 6. amy says:

  thnksss!..

 7. tampat ketenteramanku says:

  terima kasih che’ gu..
  akan saya gunakan ilmu yang che’gu sediakan ini kejalan untuk memperbaiki diri…

 8. u student says:

  thanks.. web ni bukan sahaja membantu para pelajar stpm malah pelajar universiti seperti saya. terima kasih banyak2..

 9. eyrul aziz says:

  terima kasih cikgu..harap, cikgu selalu updates nota2 yang terbaru….ia amat membantu saya untuk mendapat A dalam Sejarah STPM…insyaAllah..=)

 10. wahidanur says:

  blog dan laman web ni banyak membantu saya dalam proses pembelajaran.Lebih suka rasanye saya merujuk dalam blog ini daripada merujuk dalam buku yg ada.terima kasih cikgu 🙂

 11. lalalala says:

  TERBAAIIIIKKKKKKKKKKKKK…..
  prsntation jd lbh mdah bile dah ade nota rngkas mcm nie……
  terima kasiiihhhhhh….

 12. hasfarina_eyna says:

  trima ksih krana mnyempurnakan urusan stdy sya….

 13. suci says:

  assalamualaikum cgu..nota yang cgu bagi ni sangat lah berguna sekali..tapi.yang saya khawatirkan,,apa yang saya baca,kelak tidak ada yang keluar dalam peperiksaan stpm..kalau boleh saya tahu,,apakah skop ramalan untuk tahun 2012 nanti?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Pages

Hits Sejak Sept. 2008

 • 3,923,867 pengunjung

Kalendar 2016

July 2018
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: