Weblog Cikgu Jumali

Khusus Untuk Pelajar yang Mengambil Mata Pelajaran Sejarah STPM (940)…

Ekonomi Feudalisme Di Perancis


Huraikan Kegiatan Sistem Ekonomi Feudalisme Di Perancis

Pendahuluan :

 • Masyarakat Perancis masih bergantung kepada bidang pertanian pada awal abad ke-16.
 • Kemewahann masyarakat masih diukur dari keluasan ladang yang dimiliki. Masyarakat masih lagi tinggal di desa berbanding di bandar.

Isi-isi penting :

Dari segi pertanian

 • petani masih lagi terikat dengan tuan-tuan tanah dan golongan bangsawan. Petani masih lagi mengerjakan tanah-tanah pertanian dalam sistem manor. Dalam sistem ini, petani mempunyai kewajipan kepada tuan tanah, antaranya; tinggal di tanah kepunyaan tuan tanah, mengusahakan tanah terutamanya pada musim menuai, membekalkan kayu api ke rumah manor, membaiki jalan jka diminta oleh manor dan membayar cukai hasil pertanian yang diusahakan kepada manor.
 • Petani mengusahakan tanah pertanian menggunakan kaedah sistem tanah lapang atau open field. Tanah-tanah pertanian dibahagikan kepada tiga bahagian untuk pusingan dalam proses penanaman. Bahagian pertama akan ditanam dengan oat dan barli pada musim bunga.
 • Selain itu, petani tidak lagi menjadi hamba atau serf, tetapi kini menjadi penyewa tanah yang bebas atau mengambil upah sebagai buruh. Masyarakat petani kini digelar metayers. Metayers mula mempelbagaikan pekerjaan. Disamping itu, penanaman pokok mulberi dan penternakan ulat sutera diusahakan oleh Raja Henry VI telah meningkatkan ekonomi rakyat dan membawa perkembangan bandar Paris, Iyons dan Marseilles.
 • Perkembangan dalam bidang pertanian dibantu dengan pembinaan jalan raya pada tahun 1747 yang membolehkan perhubungan lebih luas di Perancis dan membawa hasil pertanian ke bandar-bandar besar.

Dari segi perdagangan

 • kepesatan perdagangan di Perancis dapat dilihat pada masa pemerintahan Raja Henry VI. Raja Henry VI telah menubuhkan sebuah angkatan tentera laut bagi melindungi perdagangan Perancis. Seterusnya, Perancis mula menerajui perdagangan di seberang laut dan bersaing dengan Belanda dan British.
 • Perancis mula membuka pusat perdagangan di India dan Amerika Utara. Kekayaan yang dimiliki Portugal dan Sepanyol telah membangkitkan semangat Perancis untuk meluaskan tanah jajahan di seberang laut dan mencari kekayaan. Oleh yang demikian, pedagang Perancis mula melebarkan pencarian dengan membuka petempatan di Amerika Utara.
 • Pembukaan petempatan ini membolehkan pedagang Perancis memonopoli perdagangan bulu dan memberi hak pembukaan petampatan imigran Perancis di Amerika. Pada tahun 1642, Perancis berjaya membuka bandar montreal.

Dari segi institusi kewangan

 • perkembangan perdagangan turut dipengaruhi oleh faktor perkembangan sistem kewangan. Pada tahun 1500, wang tidak perlu dibawa dengan banyak untuk melakukan urusan perdagangan. Keadaan tersebut memudahkan pedagang dan pengeluar mengawal dan memasarkan barangan dengan bebas.
 • Selain itu, urusan pengutipan cukai juga mula dilaksanakan. Misalnya, 200 cukai berjaya dikutip dalam satu masa di 120 tempat yang berlainan di Sungai Loire dan daerah-daerah yang lain.
 • sistem perbankan di Perancis hanya berkembang pesat pada abad ke-18. Misalnya, pembukaan Paris Bourse pada tahun 1724, Caisse D’escompte pada tahun 1776, dan Lorene Royale pada tahun 1783. Syarikat Joint Stock berkembang pada pertengahan abad ke-18. Pada tahun 1788, syarikat Perancis memperkenalkan insurans kebakaran.

Kesimpulan :

 • Masyarakat Perancis masih bergantung kepada bidang pertanian pada awal abad ke-16. Kemewahann masyarakat masih diukur dari keluasan ladang yang dimiliki. Masyarakat masih lagi tinggal di desa berbanding di bandar.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Pages

Hits Sejak Sept. 2008

 • 3,923,867 pengunjung

Kalendar 2016

July 2018
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: