Weblog Cikgu Jumali

Khusus Untuk Pelajar yang Mengambil Mata Pelajaran Sejarah STPM (940)…

Faktor Pembentukan Negara Bangsa Turki Uthmaniyah


Huraikan Faktor-faktor Pembentukan Negara Bangsa Turki Uthmaniyah

Pendahuluan :

         Pada zaman pemerintahan Sultan Abdul Hamid II (1876-1909) gerakan tanzimat,iaitu pembaharuan atau reformasi berada pada kemuncaknya. Baginda merupakan sultan empayar Turki Uthmaniyah yang terakhir yang mempunyai kuasa autonomi ke atas empayarnya. Sepanjang tempoh pemerintahannya selama 33 tahun, baginda Berjaya menjalankan pembaharuan dan dapat mengelakkan tekanan kuasa Barat terhadap empayar Islam. Pada tahun 1876, perlembagaan yang diluluskan oleh baginda menekankan persamaan hak tanpa mengira agama. Sejak awal abad ke-20, baginda berusaha bersungguh-sungguh untuk menyelamatkan rakyat dan empayar Islam namun kuasa baginda merosot dan baginda dilucutkan sebagai Sultan Uthmaniyah. Pembentukan negara bangsa Turki yang bermula pada zaman pemerintahan Sultan Abdul Hamid II didorong oleh beberapa faktor.

Tekanan Kuasa-kuasa Barat :

                Antara faktor yang penting ialah tekanan kuasa-kuasa Barat. Kuasa imperialis seperti Britain,Perancis dan Rusia bersaing antara satu sama lain untuk menguasai kekayaan kawasan Turki Uthmaniyah. Kuasa –kuasa besar tersebut bergabung untuk menghacurkan empayar Turki Uthmaniyah. Pihak Barat juga menghasut penduduk bukan Islam di wilayah Turki Uthmaniyah untuk memberontak. Negara-negara Eropah ingin menghancurkan empayar Turki Uthmaniyah untuk merebut wilayah-wilayah dan harta peninggalannya. Tindakan kuasa-kuasa Barat ini mendorong sultan empayar Turki Uthmaniyah untuk menguatkan pembentukan negara-negara Turki.

Dasar Pan-Islamisme :

                Dasar Pan-Islamisme juga dikaitkan dengan pembentukan Negara bangsa Turki. Dasar ini menekankan fahaman perpaduan dan kerjasama umat Islam di bawah kepimpinan khalifah yang membela hak umat Islam sejagat. Kefahaman ini bukan sahaja disebarkan di Turki tetapi juga di seluruh dunia. Melalui dasar ini, umat Islam di Turki digesa untuk bersatu padu di bawah kepimpinan Sultan Abdul Hamid II. Baginda berusaha membangunkan keagungan Khalifah Islamiyyah. Tokoh-tokoh seperti Jamaluddin al-Afghani dan Rashid Rida membantu sultan menggerakkan program Pan-Islamisme untuk menahan kemaraan kuasa-kuasa Barat. Penyatuan umat Islam ini juga menyebabkan pembentukan negara bangsa Turki.

Pendidikan :

                Pada zaman Sultan Abdul Hamid II, system pendidikan diberi keutamaan. Tujuan sistem pendidikan adalah untuk memajukan empayar Turki supaya setaraf dengan negara-negara Barat. Banyak sekolah, peringkat rendah dan menengah serta institusi pendidkan tinggi dibina untuk mencapai matlamat perpaduan dan kemajuan. Namun demikian, pada awal abad ke-20 idea-idea seperti nasionalisme dan sekularisme dapat menyerap secara beransur-ansur dalam kehidupan masyarakat Turki. Konsep negara bangsa menjadi kesan daripada fahaman kebangsaan moden dalam kalangan cerdik pandai ini. Ideology yang berada dalam pemikiran golongan terpelajar Islam di Turki membawa kepada keruntuhan empayar Turki Uthmaniyah dan penubuhan negara bangsa Turki.

Peranan Golongan Turki Muda :

                Satu lagi faktor yang mendorong pembentukan negara bangsa Turki ialah peranan golongan Turki Muda( Young Turks ). Golongan radikal ini menentang pemerintahan Sultan Abdul Hamid II. Golongan ini terdiri daripada pelajar yang telah melanjutkan pelajaran ke luar negara. Pada tahun 1908, Rejim Turki Muda mengisytiharkan pemberontakan terhadap sultan. Mereka banyak dipengaruhi oleh Revolusi Perancis 1789. Rejim Turki Muda ini menekanakan dasar Turkifikasi sebagai reaksi kepada penentangan golongan bukan Islam dari kawasan Balkan. Mereka memainkan peranan penting dalam menganjurkan nasionalisme di Turki demi merealisasikan impian bangsa Turaniah.

Peranan Golongan Minoriti :

                Pembina negara bangsa Turki juga bergantung kepada peranan golongan minoriti dalam empayar Turki Uthmaniyah. Di bawah pemerintahan Sultan Abdul Hamid II, golongan Ahl al- Dimnah ini diberi pelbagai keistimewaan. Antara golongan ini ialah orang Ktistian dan orang Yahudi dari kawasan Balkan. Mereka dilindungi dan diberi hak selaras dengan tuntutan Islam. Namun, mereka tidak setia kepada sultan apabila mereka dihasut oleh orang-orang Barar untuk memberontak. Pemberontakan oleh orang Armenia dan campur tangan orang Yahudi menyemarakkan lagi semangat nasionalisme puak nasionalis Turki dan Arab.

Kesimpulan :

                Kesimpulannya, empayar Turki Uthmaniyah berakhir apabila rejim Turki Muda melibatkan diri dalam Perang Dunia Pertama dengan memihak kepada Jerman. Kekalahan dalam perang ini kepada tentera pihak bersekutu menghancurkan empayar Turki U thmaniyah mendapat kemerdekaa. Akhirnya, Mustafa Kamal Ataturk Berjaya mengisytiharkan sebuah kerajaan republik Turki dengan sokongan padu rakyat Turki.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Pages

Hits Sejak Sept. 2008

  • 3,742,727 pengunjung

Kalendar 2016

May 2018
M T W T F S S
« Mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: